Hlavní obsah

Jurečka: Většina platů ve státní správě by mohla od září vzrůst až o deset procent

Zhruba 360 tisícům státních a veřejných zaměstnanců by mohly od září vzrůst platy o sedm až deset procent. U těch zbývajících by nárůst měl být individuální. Prohlásil to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Chci zvýšit platy ve veřejné sféře především u zaměstnanců v platové tabulce jedna, což jsou lidé dělající úřední práci na obcích, kuchařky ve školních jídelnách, zapisovatelky na soudech,“ řekl v České televizi Jurečka. Právě u nich by to mělo být mezi sedmi až deseti procenty. „Jednalo by se o zhruba 360 tisíc lidí,“ dodal.

Konečnou podobu určí jednání v koalici. I podle výsledků rozpočtu. Náklady Jurečka odhaduje na pět miliard korun.

U lidí zařazených v platových tabulkách dva, tři, čtyři a pět, což jsou třeba i lékaři nebo učitelé, by se navýšení mělo podle ministra řešit individuálně. „Tam je potřeba se bavit o tom, jestli je tam třeba zvyšovat tarify nyní, nebo od 1. ledna 2025. Tam totiž došlo ke zvýšení objemu prostředků na platy,“ řekl Jurečka.

Důvodem navýšení platů je vysoká inflace v minulých letech a to, že řadě státních a veřejných zaměstnanců letos od ledna nevzrostly. Odbory požadují nárůst o patnáct procent, zaměstnavatelé navrhují navýšení minimálně o pět procent. Státní kasu by to mohlo stát až pět miliard korun.

„Bez peněz navíc to nejde“

„Já svým kolegům ve vládě říkám, že to nemůže skončit tím, že se navýší tarify, a nebudou navýšeny prostředky,“ řekl Jurečka. Konkrétní požadavky na státní kasu ale není nyní schopen říct, protože neví, kolik peněz najdou ve svých resortních rozpočtech jednotliví ministři.

„Je třeba to řešit systémově, podívat se na to v kontextu. Pokud ty neudržíme kvůli nízkým platům, jsou to třeba kuchařky, tak nebude mít dětem kdo uvařit.“ řekla poslankyně Lucie Šafránková (SPD).

Sedm až deset procent v první stupnici je minimum
Aleš Juchelka

Jsou to podle ní lidé s příjmy často na úrovni minimální mzdy nebo těsně nad ní. „Jsou nuceni žádat si o dávky a stát to zaplatí. Za mě je sedm až deset procent nedostatečné, my jsme si to propočítávali. U té první stupnice je to o patnáct procent,“ řekla. U dalších stupnic by to mělo být mezi sedmi a třinácti procenty.

Ani podle Aleše Juchelky z hnutí ANO není situace dobrá. „Ale nevím, jak se domluví vláda s odbory. Sedm až deset procent v první stupnici je minimum,“ řekl. U některých profesí je podle něj pro obce těžké kvůli nízkým příjmům zaměstnance sehnat, třeba v IT či u právníků.

Celkem by mělo podle údajů ministerstva práce pro stát a veřejný sektor pracovat asi 846 300 lidí, nejsou to ale pouze úředníci. Jsou to třeba i učitelé, lékaři, policisté či vojáci.

Úřad vlády za Fialy nabobtnal: vzrostl počet zaměstnanců, o desítky milionů i náklady na platy

Domácí

Výběr článků

Načítám